Bahan:
๐Seekor ayam
๐3 sudu besar minyak zaitun dara
๐1 sudu besar daun rosemary cincang
๐1 sudu besar daun thyme cincang
๐1 camca teh oregano kering
๐1 camca teh garam
๐1/2 camca teh serbuk lada hitam
๐2 tangkai rosemary segar
๐2 tangkai thyme segar
๐1/2 bawang besar kuning (dibelah 3)
๐1/2 lemon (dibelah 3)
Cara:
๐Panaskan ketuhar 425ยฐF (215ยฐC- 220ยฐC)
๐Keluarkan segala organ dan isi perut ayam. Bersihkan ayam tersebut. Bilas dengan air sejuk. Keringkan ayam tersebut.
๐Dalam mangkuk kecil, gabungkan minyak, rosemary cincang, thyme cincang, oregano, garam, dan lada hitam. Menggunakan tangan, sapu campuran minyak herba itu di sekeliling permukaan ayam. Jangan lupa sapu di bahagian dalam ayam tersebut sedikit.
๐Letakkan 4 tangkai rosemary dan thyme di bahagian dalam ayam tersebut.
๐Letakkan ayam di atas dulang pemanggang. Pastikan dada ayam menghadap ke bahagian atas. Panggang selama 1 1/2 jam.
๐Setelah itu, pusingkan dulang tersebut ke sebelah bahagian lagi supaay ayam masak dengan sekata. Jangan lupa untuk siram ayam dengan jus yang keluar semasa membakar selang 15 โ 20 minit sekali supaya ayam tidak kering.
๐Sehingga kulitnya bertukar keemasan dan rangup, cucuh thermometer di bahagian ayam paling tebal untuk periksa suhu jika ia mencecah 165ยฐF ( 70ยฐF โ 75ยฐF)
๐Alihkan dari dulang, biarkan ayam panggang tersebut rehat selama 10 minit sebelum menghirisnya. Hidangkan ia sementara masih panas bersama hidangan yang lain seperti kentang lenyek dan coleslow.
0 ulasan:
Catat Ulasan