RESEPI SWIRLY CHOCOLATE CHIPS and M & M CHOCOLATE COOKIES with NUTS
Bahan-bahan ayak :
๐280 gm (2 1/4 cawan) tepung rose 10 gm (3 tsp) serbuk koko gelap aka dark choc/biasa(nak sedap, pilih yg ader brand can Van Houton ker)
๐2 Tbsp tepung jagung
๐1/2 tsp soda bikarbonate
๐2 Tbsp susu tepung
๐Secubit garam
Bahan-bahan lain :
๐250 gm mentega
๐150 gm gula kastor(100grm gula kastor n 50 gram gula merah pun sedap)
๐1/2 tsp asen vanilla
๐1 biji kuning telur
๐100 gm (1/2 cawan) coklat chip
๐100 gm sebarang kekacang(walnut, badam, gajus dll yang dicincang) atau kismis - optional
Cara-cara :
๐Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
๐Masukkan kuning telur dan pukul rata.
๐Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
๐Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar.
๐Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan.
๐Selepas buat bentuk bebola doh cookie tadi...leperkan...lebih cepat masak..
๐Kemudian hiaskan biskut anda dengan M & M atau Chocolate Chips
๐Panaskan oven 150c atau ikut kesesuaian oven anda.
๐Masukkan cookies dalam oven. Biar dalam 15 ke 20 minit..kalau buat kecil-kecil lagi cepat masak. Selalunya, bila berbau wangi , maknanya cookies dah pun masak.
๐Masa keluar dari oven, cookies akan lembik, tapi bila di tolak dengan pisau cookies tu bergerak..biarkan sejuk dan ia akan mengeras dgn sendiri..
๐Kalau masih ada bahagian yg lembik jugak walaupun dah sejuk (selalunya bahagian tengah) masukkan dalam oven lebih kurang 5 minit lagi..
*C/P:Ct Manis
0 ulasan:
Catat Ulasan