Bahan-Bahan
Terung Bakar
1 terung panjang
Garam
Lada Hitam
Minyak Zaitun
Sambal Air Asam
2 biji cili merah
1 bawang besar
1 inch belacan
air asam pekat
garam & gula
Cara Memasaknya
Pertamanya kita cuci terung dan potong ikut suka hati. Kemudian dengan pantas peramkan terung bersama garam, lada hitam dan juga minyak zaitun. Terung tidak boleh biarkan lama selepas dipotong tau kerana ia akan menjadi kehitaman seperti buah epal dan kentang.
Setelah diperamkan sebentar, panaskan kuali grill atau non-stick dan bakar terung diatas api perlahan sehingga masak. Setelah masak diangkat.
Kemudian, dalam kuali yang sama, masukkan sedikit minyak dan tumis bawang besar dipotong dadu, cili merah yang ditumbuk dan belacan. Selepas itu masukkan air asam dan perisakan dengan sedikit garam dan gula. Biarkan mendidih dan tutupkan api
0 ulasan:
Catat Ulasan