Perencah/pes ikan pari
Bahan2 :
5 keping ikan pari - dipotong sebesar tapak tangan
3 sudu besar Cili kering yang telah dikisar
7 ulas Bawang merah
1 batang serai
Sedikit belacan
Asam Jawa - buang biji
Gula
Garam
Cara-cara:
Ikan pari dicuci bersih. Untuk hilangkan bau hanyir ikan, lumurkan dengan asam jawa. Toskan.
Kisar bawang merah, serai, belacan, asam jawa, gula dan garam.
Campurkan bahan2 yang dikisar tersebut bersama cili kering (yg tlh siap dikisar).
Gaulkan kesemua bahan dan lumurkan pada ikan pari.
Perap ikan pari yang telah dilumur dengan pes (saya perap selama 3jam++). Untuk kekalkan kesegaran ikan, simpan dalam peti sejuk.
Bakar ikan pari.... siap... (enak dicicah bersama air asam jawa)!
**Untuk elakkan ikan melekat pada pan, boleh letakkan sedikit mentega/majerin/minyak
Air Asam
Bahan2 :
7 biji cili padi - dipotong halus
1 biji tomato - dipotong halus
1 labu bawang besar - dipotong halus
10 biji cili padi
1 biji cili merah
Sedikit belacan (saya bakar dulu belacan ni)
Asam Jawa
Air
Gula
Garam
Cara-cara:
Masukkan cili padi, tomato dan bawang besar yang telah dipotong halus ke dalam mangkuk.
Tumbuk cili padi, cili merah dan belacan.
Perah asam jawa bersama sedikit air, buang biji asam.
Campurkan kesemua bahan pada no 1-3.
Gaul bagi rata, masukkan gula & garam sesedap rasa... Siap!
0 ulasan:
Catat Ulasan