Bahan-bahan
π2 ekor ketam yang besar. direbus dgn sedikit garam sehingga 3/4 masak. Toskan)
πsedikit hirisan cili merah
π4-5 sudu besar sos cili
π2 sudu besar sos tomato
π3-4 sudu besar cili kering kisar
sedikit air
π1 sudu besar sos tiram
π1 sb kicap manis
π1 keping asam gelugur
Bahan-bahan mesin
π1 labu bawang besar
π2 biji bawang merah
π2 ulas bawang putih
π1/2 inci halia
π1/2 inci lengkuas
π1 batang serai
Cara-cara
πTumis bahan2 kisar hingga wangi.
πMasukkan cili kering. Tumis lagi hingga pecah minyak.
πMasukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap. Kacau rata2 dan masukkan sedikit air.
πSetelah mendidih, masukkan ketam dan bahan2 selebihnya. Perasakan dgn garam dan gula.
Hidangkan setelah masak.
0 ulasan:
Catat Ulasan