Bahan-bahan:
- Ikan Talapia/siakap/bawal dll
- Bawang putih
- Halia *
- Sedikit lada hitam *
- Secubit garam *
Bahan yg bertanda () ditumbuk dan disapu pada ikan (Biarkan 15-30minit)
Kemudian goreng hingga kekuningan jee
Untuk kuah:
- Bawang putih
- Bawang besar
- Tomato
- Cili Api dan Lada merah
- ketumbar (pilihan)
----- Semua bahan ini dikisar secara kasar)
Cara-cara:
- Tumis semua bahan kisar sampai naik bau
- Masukkan sedikit air
- Gula
- Sos nampla
- Sos tiram
- Sos perasa (siam pnggil sos prung)
- Ambil kuah siram atas ikan. Hahaha
- Kemudian hias la dgn salad, tomato dan aksesori yg mana lawa tu
0 ulasan:
Catat Ulasan