BAHAN - BAHANNYA :-)
π2 ekor ikan keli, saiz sederhana
π1 camca teh serbuk kunyit
π1/2 camca teh garam
π3 - 4 biji limau kasturi, perah jusnya
π1 1/2 camca teh gula
πSos ikan secukup rasa
BAHAN - BAHAN TUMBUK HANCUR :-)
π6 biji cili merah
π6 biji bawang merah kecil
π2 ulas bawang putih
π3 biji buah keras, dihiris
CARA MEMBUATNYA :-)
πIkan keli disiang, kemudian kerat pada beberapa bahagian. Cuci, toskan dan gaul dengan 1 camca besar tepung gandum. Perap 10 minit kemudian bilas.
πGaulkan pulak dengan sedikit jus limau kasturi hingga rata dan perap sekejap. Cuci kembali, toskan dan masukkan serbuk kunyit dan garam. Gaul rata dan goreng hingga ikan masak. Angkat dan ketepikan.
πPanaskan 3 camca besar minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumbuk hancur hingga harum.
πMasukkan gula dan kacau rata, tambah sos ikan secukup rasa, kacau dan masukkan ikan keli goreng. Gaul hingga rata dan masak dengan api kecil. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi (taruk sikit dulu, rasa dan jika perlu baru tambah lagi), kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, telur dadar dan kicap JALEN....Selamat mencuba!!
0 ulasan:
Catat Ulasan