Sabtu, 19 November 2016

RESEPI IKAN KELI BERLADO

RESEPI IKAN KELI BERLADO, PEMBUKA SELERA


BAHAN - BAHANNYA :-)

πŸ“2 ekor ikan keli, saiz sederhana
πŸ“1 camca teh serbuk kunyit
πŸ“1/2 camca teh garam
πŸ“3 - 4 biji limau kasturi, perah jusnya
πŸ“1 1/2 camca teh gula
πŸ“Sos ikan secukup rasa

BAHAN - BAHAN TUMBUK HANCUR :-)

πŸ“6 biji cili merah
πŸ“6 biji bawang merah kecil
πŸ“2 ulas bawang putih
πŸ“3 biji buah keras, dihiris

CARA MEMBUATNYA :-)

πŸ‚Ikan keli disiang, kemudian kerat pada beberapa bahagian. Cuci, toskan dan gaul dengan 1 camca besar tepung gandum. Perap 10 minit kemudian bilas.

πŸ‚Gaulkan pulak dengan sedikit jus limau kasturi hingga rata dan perap sekejap. Cuci kembali, toskan dan masukkan serbuk kunyit dan garam. Gaul rata dan goreng hingga ikan masak. Angkat dan ketepikan.

πŸ‚Panaskan 3 camca besar minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumbuk hancur hingga harum.

πŸ‚Masukkan gula dan kacau rata, tambah sos ikan secukup rasa, kacau dan masukkan ikan keli goreng. Gaul hingga rata dan masak dengan api kecil. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi (taruk sikit dulu, rasa dan jika perlu baru tambah lagi), kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, telur dadar dan kicap JALEN....Selamat mencuba!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Eze_resepi Template by Ipietoon Cute Blog Design and Homestay Bukit Gambang

Blogger Templates