BAHAN2NYA:-
1/2kg udang (saiz sederhana)
7 biji bawang kecik*
5 ulas bawang putih* (kalau x suka sgt rasa bwg putih, boleh kurangkan ke 3 ulas)
2-3 inci halia*
5 sudu makan madu (lebih pun xpe, sedap je, kalau xde madu, blh gantikan dgn gula)
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam (ikut selera lidah masing2)
sedikit serbuk kunyit
Cara-cara
untuk membuat bahan perap:
kisar bahan2 yg b'tanda * sehingga halus (kalau rajin, tumbuk dgn lesung batu, lg sedappppp)
Tuangkan bahan2 kisar ke dlm mangkuk besar. kemudian, tambahkan madu, serbuk lada hitam, serbuk kunyit dan garam. Gaul sebati
masukkan udang yg dh dicuci (saya x suka buang kulit utk buat udang bakar) ke dalam bahan2 perap dan perapkan semalaman (lg lama perap lg sedap)
udang sedia utk bakar (boleh dibakar terus atas api, boleh dibalut dengan daun pisang, aluminium foil, atau daun kunyit, antara daun pisang dan daun kunyit, daun kunyit lg sedap baunya)
yum...yum...udang yg siap dibakar, sekejap saje sudah disambar org
0 ulasan:
Catat Ulasan