Jumaat, 26 Ogos 2016

Resepi Ayam Percik Roaster



Resepi Ayam Percik Roaster

๐Ÿ“1 ekor ayam - saya potong 4 ...
๐Ÿ“2 biji bawang besar (sederhana besar)
๐Ÿ“3 ulas bawang putih
๐Ÿ“1 inci halia
๐Ÿ“1 inci lengkuas
๐Ÿ“sedikit kunyit (terpulang nak kunyit hdup atau kunyit debu)
๐Ÿ“2 sudu besar lada kisar 
๐Ÿ“3 batang serai 
๐Ÿ“garam
๐Ÿ“Ajinomoto (optional)
๐Ÿ“sedikit gula
๐Ÿ“sedikit air asam jawa
๐Ÿ“1 1/2 -2 cawan santan pekat 
dan air jika perlu
๐Ÿ“4 sudu minyak

caranya

๐Ÿkisar bahan bertanda hingga lumat... tambah sedikit air masa kisar tu ye..supaya semua bahan2 ni dpt dikisar..

๐Ÿambil sedikit bahan kisar masukkan dlm ayam utk diperap dlm 2 jam tambah sikit garam dan gula utk perapan ayam tu..biar ia serap dlm ayam

๐ŸPanaskan minyak masak dlm periuk/pan ..masukkan lebihan bahan kisar ...tumis sehingga ia pecah minyak.... biar lama tak apa lg sedap...kacau2 ye

๐Ÿkemudian masukkan santan pekat sebatikan dan masukkan ayam yang diperap tadi..tutup periuk masak biar ayam empuk dan santan sedikit kering..(jika lihat ayam belum sepenuhnya masak tp kuah dah kering masukkan sikit air ye)

๐Ÿisi garam dan sedikit gula..(percik ni takla manis ye ...boleh rasa sikit ikut citarasa anda) dan isi sikit je air asam jawa..jgn masam sangat tak sedap..

๐Ÿagak2 ayam dah masak bahagian dlmnya..angkat ayam tu dan bakar ayam tadi sekejap..curah kuah percik sikit atas ayam masa bakarnya.. (saya bakar dlm oven) 

๐Ÿbakar ayam hingga permukaan ayam berkilat - tak yah lama sangat sb ayam pun dah masak
siap...

Lada sambal

๐Ÿ“5 batang lada merah
๐Ÿ“1@2 cili api
๐Ÿ“2 biji tomato merah
๐Ÿ“2 ulas bawang putih*
๐Ÿ“gula,
๐Ÿ“sedikit cuka
๐Ÿ“garam

๐Ÿblend sehing
ga lumat...masak bahan2 ni (selalunya lada sambal nasi ayam saya masak takut anak2 sakit perut)
tambah garam, gula dan sedikit je cuka...

kicap

๐Ÿ“1 ulas bawang putih
๐Ÿ“kicap
๐Ÿ“bancuhan tepung jagung 1 sudu + air)
๐Ÿ“1 sudu minyak masak

๐Ÿpanaskan minyak masak..tumis bawang putih yang diketuk...kemudian masukkan kicap dan masukan bancuhan tepung jagung tadi..kuah ni tak pekat sangat ye.. dan tak cair sangat....

*C/p : Ct Manis

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Eze_resepi Template by Ipietoon Cute Blog Design and Homestay Bukit Gambang

Blogger Templates