Resepi Ayam Percik Roaster
๐1 ekor ayam - saya potong 4 ...
๐2 biji bawang besar (sederhana besar)
๐3 ulas bawang putih
๐1 inci halia
๐1 inci lengkuas
๐sedikit kunyit (terpulang nak kunyit hdup atau kunyit debu)
๐2 sudu besar lada kisar
๐3 batang serai
๐garam
๐Ajinomoto (optional)
๐sedikit gula
๐sedikit air asam jawa
๐1 1/2 -2 cawan santan pekat
dan air jika perlu
๐4 sudu minyak
caranya
๐kisar bahan bertanda hingga lumat... tambah sedikit air masa kisar tu ye..supaya semua bahan2 ni dpt dikisar..
๐ambil sedikit bahan kisar masukkan dlm ayam utk diperap dlm 2 jam tambah sikit garam dan gula utk perapan ayam tu..biar ia serap dlm ayam
๐Panaskan minyak masak dlm periuk/pan ..masukkan lebihan bahan kisar ...tumis sehingga ia pecah minyak.... biar lama tak apa lg sedap...kacau2 ye
๐kemudian masukkan santan pekat sebatikan dan masukkan ayam yang diperap tadi..tutup periuk masak biar ayam empuk dan santan sedikit kering..(jika lihat ayam belum sepenuhnya masak tp kuah dah kering masukkan sikit air ye)
๐isi garam dan sedikit gula..(percik ni takla manis ye ...boleh rasa sikit ikut citarasa anda) dan isi sikit je air asam jawa..jgn masam sangat tak sedap..
๐agak2 ayam dah masak bahagian dlmnya..angkat ayam tu dan bakar ayam tadi sekejap..curah kuah percik sikit atas ayam masa bakarnya.. (saya bakar dlm oven)
๐bakar ayam hingga permukaan ayam berkilat - tak yah lama sangat sb ayam pun dah masak
siap...
Lada sambal
๐5 batang lada merah
๐1@2 cili api
๐2 biji tomato merah
๐2 ulas bawang putih*
๐gula,
๐sedikit cuka
๐garam
๐blend sehing
ga lumat...masak bahan2 ni (selalunya lada sambal nasi ayam saya masak takut anak2 sakit perut)
tambah garam, gula dan sedikit je cuka...
kicap
๐1 ulas bawang putih
๐kicap
๐bancuhan tepung jagung 1 sudu + air)
๐1 sudu minyak masak
๐panaskan minyak masak..tumis bawang putih yang diketuk...kemudian masukkan kicap dan masukan bancuhan tepung jagung tadi..kuah ni tak pekat sangat ye.. dan tak cair sangat....
*C/p : Ct Manis
0 ulasan:
Catat Ulasan