Resepi Nasi Ayam Bangkok
Bahan2 :
πAyam (seekor)potong ikut suka
πBeras 3 1/2 tin susu, garam, gula, 5 sudu besar minyak utk menumis
(lihat cara memasak nasi dibawah)
BAHAN TUMBUK : (UNTUK BUAT PASTE NASI AYAM)
πmasak dalam periuk lain
π1 biji buah pala (ketuk amik isi saja)
π1/2 inci halia, 1 sudu teh lada hitam
π1 sudu teh jintan putih, 2 sudu teh jintan manis
π8 biji bunga cengkih
π1 biji buah pelaga
π4-5 biji bwg merah
π2 ulas bwg putih
π1 inci kulit kayu manis
π3 kelopak bunga lawang
CARA BUAT PASTE NASI :
πPanaskan minyak, masuk bahan tumbuk tadi. Bila pecah minyak, masukan air, biar hingga mendidih. Jangan terlalu cair atau pekat.
CARA MASAK NASI :
πMasukkan paste nasi, ketulan ayam, garam serta gula dlm periuk berisi beras, jerang hingga masak.
π(satukan semua bahan-bahan ini dalam rice cooker dan masak seperti biasa. caranya seperti memasak nasi arab, ayam dimasukkan bersama-sama beras. Ayam lebih lembut dan sebati dgn nasi)
UNTUK SAMBALNYA :
BAHAN-BAHANNYA :
π20 biji cili padi
π2 biji cili merah
πSeulas bwg putih
π1 1/2 biji air asam limau nipis
π2 camca besar air
CARA-CARANYA :
πtumbuk cili padi, cili merah dan bwg putih. Kemudian masukkan air asam limau, garam, gula serta air. Gaul sebati. (klu malas blend aje..)
ACAR KOBIS :
BAHAN-BAHANNYA :
πBwg besar sebelah-potong nipis, kobis sejurai- potong panjang, cili merah-potong serong, daun bawang-potong anggaran satu inci, gula, garam, cuka dan air
CARA-CARANYA :
πGaul bwg besar, kobis,cili merah dan daun bawang.
Bancuh gula, garam, cuka dan air.
Gaul bersama bahan diatas ( acar ni tidak dimasak cuma gaulkan aje...)
UNTUK ULAMAN:
πtimun dan salad
* Ayam boleh diganti dengan daging. Cukup untuk 4-6 orang makan.
0 ulasan:
Catat Ulasan