RESEPI SWIRLY CHOCOLATE CHIPS and M & M CHOCOLATE COOKIES with NUTS
Bahan-bahan ayak :
π280 gm (2 1/4 cawan) tepung rose 10 gm (3 tsp) serbuk koko gelap aka dark choc/biasa(nak sedap, pilih yg ader brand can Van Houton ker)
π2 Tbsp tepung jagung
π1/2 tsp soda bikarbonate
π2 Tbsp susu tepung
πSecubit garam
Bahan-bahan lain :
π250 gm mentega
π150 gm gula kastor(100grm gula kastor n 50 gram gula merah pun sedap)
π1/2 tsp asen vanilla
π1 biji kuning telur
π100 gm (1/2 cawan) coklat chip
π100 gm sebarang kekacang(walnut, badam, gajus dll yang dicincang) atau kismis - optional
Cara-cara :
πPukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
πMasukkan kuning telur dan pukul rata.
πMasukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
πMasukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar.
πBoleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan.
πSelepas buat bentuk bebola doh cookie tadi...leperkan...lebih cepat masak..
πKemudian hiaskan biskut anda dengan M & M atau Chocolate Chips
πPanaskan oven 150c atau ikut kesesuaian oven anda.
πMasukkan cookies dalam oven. Biar dalam 15 ke 20 minit..kalau buat kecil-kecil lagi cepat masak. Selalunya, bila berbau wangi , maknanya cookies dah pun masak.
πMasa keluar dari oven, cookies akan lembik, tapi bila di tolak dengan pisau cookies tu bergerak..biarkan sejuk dan ia akan mengeras dgn sendiri..
πKalau masih ada bahagian yg lembik jugak walaupun dah sejuk (selalunya bahagian tengah) masukkan dalam oven lebih kurang 5 minit lagi..
*C/P:Ct Manis
0 ulasan:
Catat Ulasan